NYHEDER Etiopien er mit hjertebarn: et portræt af Tove Vase

 

 

Adoptionskoordinator og translatør Tove Vase har arbejdet med adoption i 45 år. I forlængelse af hendes 45 års jubilæum, bringer DIA her et portræt af en adoptionskoordinator, der har haft stor betydning for mange børn og familier.

I december 1971 startede Tove i Adoption Center. Adoption Center var en udspringer af Glemte Børn og havde kun eksisteret i knapt 2 år, da Tove blev ansat. I starten arbejdede Tove med formidlingen fra Tyskland, men det skulle med årene blive ét ud af mange lande, som hun kom til at samarbejde med. International adoption blev en mere udbredt familieform og der kom flere samarbejdspartnere til.

Pioner i Etiopien

Tove har gennem sin mangeårige indsats i adoptionsverdenen arbejdet med stort set alle lande, som det daværende Adoption Center (efterfølgende AC Børnehjælp) samarbejdede med, men ét land har haft en særlig betydning for Tove. Etiopien! I 1990 var Tove med til at starte samarbejdet med Etiopien. Et samarbejde, som byggede på god kommunikation og en fælles forståelse. Tove har rejst en del i Etiopien, og har oplevet kulturen på klos hold. Det giver en indsigt og forståelse for det land, man arbejder med på en helt særlig måde. tove-dreng-laeserAdoptionsarbejdet er et interkulturelt samarbejde, hvor man må begå sig med ydmyghed overfor traditioner og kulturforskelle samtidigt med at sikre sig et velkvalificeret stykke arbejde. Og de forskelle må man have respekt for, selvom det kan være udfordrende. Tove har et stort kendskab til Etiopien og de familier, der har adopteret fra Etiopien. Selvom der i dag ikke er nogen formidling fra Etiopien, har det været en fornøjelse for hende at kunne følge børnene og deres familier gennem de årlige opfølgningsrapporter, som hun, indtil for nyligt, har haft ansvaret for.

 

Et kig tilbage

Med 45 års erfaring er det relevant at høre Toves bud på et fortsat godt adoptionsarbejde. Hvordan bliver vi bedre? Kontakt, kontakt, kontakt er Toves svar. Adoptionsarbejdet har ændret form siden 1971. Værdierne i adoptionsarbejdet udvikler sig i takt med, at verden konstant udvikler sig. Det fører naturligt nok også nogle nye behov med sig. Det er vigtigt med en god kontakt til både samarbejdspartneren og adoptanterne, som ivrigt venter på nyt. Det er vigtigt at tage sig tid til begge dele, mener Tove, som selv har udviklet sig meget i den forbindelse. Toves fokus var altid børnene! Hun prioriterede altid de ting, der skulle til for at børnene kunne komme hjem til deres familier. Hvis det betød, at hun måtte arbejde tre timer over eller køre på kontoret en søndag, så gjorde hun det.

Det handler om børnene

Gennem sine 45 år i organisationen har Tove været med til at skabe rigtig mange familier. Men det er de børn, som ikke bliver formidlet, der har drevet værket. Hun har aldrig overvejet at stoppe sit arbejde med adoptionsformidlingen, for der er stadig børn, der har brug for en tryg opvækst. Velvidende at adoption er et komplekst vilkår, der for nogle børn kan være udfordrende, er det en intervention, der kan gavne børn. I langt de fleste tilfælde kommer børnene fra nogle plejeforhold, som er mindre stabile end en international adoption. Tove tror fortsat på, at vi stadig, gennem et solidt og kvalificeret adoptionssystem, kan hjælpe børn til en god og tryg opvækst. De senere år er det blevet sværere at få sin drøm om at skabe familie gennem international adoption opfyldt. Der frigives færre børn til international adoption, og derfor har en række forældre stået på venteliste i længere tid, end man gjorde tilbage for bare 10 år siden. Det ser dog ud til at være ved at vende og Tove kan med glæde konstatere, at ventetiden i en række lande igen er på vej nedad.

Som person er Tove er handlekraftig og systematisk. Når hun mærker frustration hos adoptanterne, forsøger hun altid at handle, selvom der oftest kun er én ting at gøre – at vente. En adoptant beskrev engang Tove med disse ord: ”Tove gider ikke fnidder. Men når der virkelig er problemer, så er Tove der altid!” Hvilket i høj grad er kendetegnet for hendes indsats i de sidste 45 år på adoptionsområdet.

Tove arbejder ikke længere med selve adoptionsformidlingen, men arbejder som oversætter stadig med mindre opgaver, som knytter sig til DIA's adoptionsformidling og hun er derfor fortsat jævnligt at finde på kontoret i Århus. Vi ønsker endnu engang Tove  stort tillykke med jubilæet!

 

 

Seneste nyt om