Herunder finder du svar på de spørgsmål, som vi ofte får fra vores faddere.
Kan jeg trække mit bidrag fra i SKAT? Ja, dine bidrag til DIA’s fadderskabsprogrammer er fradragsberettigede op til 16.300 i 2019. Du kan læse mere om fradrag på SKATs hjemmeside. Fradraget opnås ved at oplyse dit navn og CPR-nummer til DIA, hvorefter DIA indberetter dine indbetalinger til SKAT. Beløbet vil således fremgå automatisk af din årsopgørelse.
Kan jeg besøge den familie, jeg støtter? Ja, vores partner skal blot modtage en mail fra dig i god tid før din rejse. De vil rådgive dig, så du er klædt på til mødet. Et møde med dit fadderskabsbarn vil altid foregå sammen med vores partner, så alle føler sig trygge.
Kan jeg skrive til familien? Det er muligt for dig at sende hilsener til dit fadderskabsbarn på engelsk eller spansk og evt. vedhæfte billeder, som du kan sende direkte til vores partnerorganisation. Skriv om dit og din families liv i Danmark, og send meget gerne billeder med. For børn er det lettere at forstå et billede. Fortæl gerne, hvad billederne forestiller. Juleaften, Fastelavn og Sankt Hans kan være helt ukendte fænomener for dit fadderskabsbarn, så det er en god idé, at du beskriver, hvordan vi løber rundt om træet, slår på en tønde og synger sange i sommernatten. Familierne ved meget lidt om Danmark, og derfor kan du sagtens beskrive helt almindelige ting fra hverdagen. Det kan være, at der falder sne om vinteren, eller at vi har en dronning, der bor på et slot. Skriv ikke om politik og religion, da det er svært at overskue for familierne.
Kan jeg sende gaver til familien? Nej, for når et barn løber ud på gaden i sine nye hvide kondisko, vil de andre børn blive misundelige, og det skaber mere sorg end glæde for dit fadderbarn. Samtidig skader det forholdet mellem dig og fadderskabsbarnets familie, hvis du giver dyre gaver. Familien bliver mindet om, hvor fattig den er i forhold til dig og kommer til at føle sig mindreværdig, fordi den ikke kan gengælde din gavmildhed. Giv hellere et bidrag til vores "Akuthjælp-fond" (og specificér gerne, om dit bidrag skal gå til CASP, Oriéntame eller CCM) ved at kontakte os eller ved at indbetale på DIA’s fadderskabskonto 4387 4620532789. DIA arbejder i øjeblikket på at udvikle nye online-betalingsmuligheder for støtte til fadderskaber. Bidragene dækker akutte ekstraordinære behov for fadderskabsfamilier eller familier i lokalsamfundet ude i projektområdet. Børn, der har mistet deres faddere, kan ligeledes få dækket fadderskabet i en periode via indbetalinger til generel støtte, der er målrettet det specifikke projekt.
Kan jeg sende flere penge til min fadderskabsfamilie? Nej, for ligesom værdifulde gaver giver den ekstra økonomiske støtte stor ulighed, og det kan være til skade for dit fadderskabsbarn og dets familie. Derfor har vi i stedet oprettet "Akuthjælp-fonden” for alle, der vil hjælpe fadderskabsfamilier generelt. Her kan du indbetale et valgfrit beløb til dækning af ekstraordinære uventede udgifter for fadderskabsbørnene eller deres familie. Der kan eksempelvis dækkes udgifter til køb af briller til et fadderskabsbarn, eller støtte til familien, hvis hjemmet er styrtet sammen i regntiden. Hvis du ud fra rapporten om dit fadderskabsbarn vurderer, at dit barns familie måske har brug for ekstra støtte til noget veldefineret og konkret i en kort periode, og du forståeligt nok ønsker at give denne støtte, så anbefaler vi, at du beskriver dine overvejelser pr. mail til DIA, og at du efterfølgende, hvis vores partner vurderer, at behovet er reelt, indbetaler den støtte, du ønsker at bidrage med til "Akuthjælp-fonden”. Derefter kontakter DIA partnerorganisationen i barnets hjemland og opfordrer til, at der tages hånd om problemet.
Kan fadderskabet ophøre, før barnet afslutter fadderskabet? Ja. Normalt ophører et fadderskab, når barnet fylder 18 år, eller når barnet afslutter skolen. Et fadderskab kan dog også ophøre tidligere, hvis ét af følgende vilkår opstår: Jeg ønsker kun at støtten går til mit fadderbarn. Kan jeg det? Nej, det er helt grundlæggende i vores fadderskaber, at vi betragter barnet, som en del af en familie, der igen er en ubrydelig del af et lokalsamfund. Hvis vi effektivt skal støtte et udsat barn, skal vi også støtte dets familie og det lokalsamfund, som det vokser op i. Derfor arbejder vores fadderskabspartnere også socialt med barnets familie og med det omkringliggende samfund. Hvad sker der, hvis jeg bliver nødt til at afbryde min støtte? Så skal du 3 måneder forud for dit ophør af fadderskabet informere DIA. I samarbejde med vores udenlandske fadderskabspartner vil dit fadderskabsbarns situation blive evalueret. Viser det sig afgørende for barnets og familiens fremtid, at fadderskabet fortsætter, vil DIA aktivt søge efter nye faddere til barnet. Er familiens situation derimod blevet så stabilt, at der kan laves en udslusningsplan, vil dette blive iværksat i samarbejde med familien.
Marina Bonetti
Fadderskabskoordinator